پلاگر ( Pellagra)
فردی مبتلا به پلاگر آماس پوست (درماتیتیس) از علایم این بیماری است.
این بیماری در شمال ایتالیا پوستِ زبر (به ایتالیایی : pelle agra) نامیده میشد، و واژهٔ پلاگر از همین گرفته شده است.
همهگیرشناسی
پلاگر میتواند در افرادی که همچون جمعیتهای آمریکای جنوبی از ذرت به عنوان غذای اصلی استفاده میکنند شایع باشد. ذرت به تنهایی دارای مقدار کمی تریپتوفان و نیاسین است. با این وجود، در صورتی که در یک محلول قلیایی چون کلسیم هیدروکسید پخته شود، این کمبود تصحیح میشود. این شیوهٔ پخت بیشتر در بومیان آمریکا رواج دارد.
تاریخچه
پلاگر برای نخستین بار در سال ۱۷۳۵ در اسپانیا توسط یک پزشک توصیف شد. این بیماری در شمال ایتالیا نیز بسیار شایع شد، و نام آن پوستِ زبر نهاده شد.
از آنجا که پلاگر بیشتر در مناطقی که از ذرت به عنوان غذای اصلی استفاده میکردند شایع بود، سالها گمان بر این بود که این گیاه حامل بیماری یا حاوی مادهای سمی است. این اعتقاد بعدها که مشاهده شد پلاگر در میان مردم ساکن آمریکای مرکزی (که ذرت غذای اصلی آنها بود) بسیار کم است، به کنار گذاشته شد.
این بیماری در اوایل قرن بیستم به شدت در جنوب ایالات متحدهٔ آمریکا شایع شد. ۱٬۳۰۶ نفر در ده ماه اول سال ۱۹۱۵ در کارولینای جنوبی از این بیماری طلف شدند، و ۱۰۰٬۰۰۰ نفر از ساکنان ایالات جنوبی در سال ۱۹۱۶ جان باختند. در این زمان، دانشمندن به این نتیجه رسیده بودند که پلاگر احتمالاً در اثر یک میکروب یا مادهٔ سمی که در ذرت وجود دارد ظاهر میشود.
سرانجام، در سال ۱۹۱۵، جوزف گلدبرگر ، پزشک آمریکایی -مجاری ، نشان داد که پلاگر به رژیم غذایی بستگی دارد. او در سال ۱۹۲۶ ثابت کرد که رژیم غذایی متعادل و حاوی مقدار کمی مخمر آبجو مانع ابتلا به این بیماری میشود. با این وجود، دانشمندان تا کشف این که نیاسین بیماری زبان سیاه (پلاگر در سگ ) را درمان میکند (در سال ۱۹۳۷) بر این موضوع تردید داشتند. پس از تحقیقاتی، ثابت شد نیاسین در انسانها نیز درمان پلاگر را میکند.
در تحقیقاتی که از سال ۱۹۰۰ تا ۱۹۵۰ انجام شدند، مشخص شد که میزان زنان مبتلا به پلاگر دوبرابر مردان است. علت این تفاوت ممکن است تأثیر استروژن بر فرایند تبدیل تریپتوفان به نیاسین باشد. برخی نیز معتقد هستند که این در اثر تفاوت کیفیت غذایی در میان زنان و مردان است، چرا که زنان اغلب اول غذاهای پروتئینی با کیفیت را به فرزندانشان میدهند.
اسيد نيكوتينيك (نياسين) جزو ويتامينهاي گروه ب محسوبميشود. نياسين مثل ساير ويتامينهاي گروه ب Bدر جگر، مخمر، گوشت، غلات كامل وبادام زميني به مقدار قابل توجهي موجوداست.
عواملي كه باعث كمبود نياسين ونياسيناميد ميشود، مثل ساير ويتامين هاي گروه ب است و عمدتا در اثر فقر غذاييايجاد ميشود كه منجر به بيماري پلاگر ميشود.
همچنين كمبود تريپتوفان دربدن و مواد غذايي هم در ايجاد اين بيماري نقش دارد.
علایم
سایر علایم عبارت اند از:
علت و درمان
پلاگر به طور کلی در اثر کمبود نیاسین به وجود میآید. ناکاقی بودن میزان این ویتامین در رژیم غذایی یکی از سادهترین علتهای ابتلا به این بیماری است. یکی دیگر از دلایل ابتلا به پلاگر کمبود تریپتوفان است. تریپتوفان نوعی اسید آمینهٔ ضروری است که در گوشت ، ماهی ، مرغ ، سویا و تخم مرغ یافت میشود، و به نیاسین تبدیل میگردد. همچنین، به نظر میرسد که کمبود لوسین نیز، نوعی دیگر از اسیدهای آمینهٔ ضروری، در ابتلا به پلاگر نقش دارد، هرچند ارتباط این دو هنوز به درستی مشخص نیست.
علاوه بر این، اختلالاتی در متابولیسم پروتئین نیز میتوانند موجب ابتلا به این بیماری شوند. به طور مثال، نشانگان کارسینویید یک بیماری است که عبارت است از نوعی تومورهای بدخیم در دیوارهٔ رودهٔ کوچک . این تومورها موجب تولید بیش از حد سروتونین میشوند. در افراد سالم، تنها یک درصد از تریپتوفان جذبشده از غذا به سروتونین تبدیل میشود، در حالی که این مقدار در بیماران مبتلا به این نشانگان ممکن است به ۷۰٪ برسد. این موجب کمبود تریپتوفان، و در نهایت، نیاسین میشود.
درمان پلاگر با افزایش نیاسین موجود در رژیم غذایی صورت میگیرد. در صورت عدم درمان، فرد بیمار پس از ۴-۵ سال میمیرد.
منبع
اسفناج به دليل دارا بودن ويتامين B3 سبزي بسيار غني است و مانع از بروز بيماري پلاگر كه نوعي بيماري ضعف بدن همراه با تشنج و اختلال در دستگاه گوارش است،ميشود .
اسفناج داراي اسيد فوليك فراواني نیز است كه يكي از ويتامينهاي گروهB بوده و از بروز نقايص در جنين پيشگيري ميكند علاوه بر اين اسفناج داراي تركيباتي است كه از آسيب رساندن به عروق بدن جلوگيري كرده و سبب پايين آوردن هموسيستئين خون ميشود و به اين ترتيب احتمال ابتلا به بيماريهاي قلبي را كم ميكند .
يك ليوان اسفناج 40 كيلو كالري دارد و براي لاغر شدن و وزن كم كردن مفيد است .
اسفناج منبع غني ويتامين B3/A/Cآهن و پتاسيم است و براي كساني كه با كارهاي فكري اشتغال دارند به دليل داشتن فسفر مفيد است همچنين اسفناج به دليل داشتن لوتئين از تخريب شبكيه چشم نيز جلوگيري ميكند .
اسفناج براي افراد داراي مشغله فکري و مبتلايان كم خوني مفيد است
اسفناج به دليل داشتن آهن و پتاسيم براي افرادي که مشغله فکري دارند و به کارهاي فکري مشغول هستند، مفيد است.
اسفناج منبع غني ويتامين C ، A ، B3 ، آهن و پتاسيم است و براي کساني که به کارهاي فکري اشتغال دارند به دليل داشتن فسفر مفيد است.
اسفناج ملين بوده، يبوست را برطرف كرده و يکي از سبزيهاي کم کالري است. يک فنجان اسفناج 40 کيلو کالري دارد و براي لاغري و كاهش وزن مفيد است.
اسفناج براي کساني که مبتلا به کم خوني هستند نيز مفيد شناخته شده است زيرا تعداد گلبولهاي قرمز خون را افزايش ميدهد. اين سبزي از نظر داشتن ويتامين B3 نيز بسيار غني است و مانع از بروز بيماري پلاگر (بيماري که باعث ضعف بدن ميشود و با تشنج و اختلال در دستگاه گوارش همراه است) ميشود.
همچنين اسفناج داراي اسيد فوليک فراواني است که يکي از ويتامينهاي گروه B نيز ميباشد که از نقايص عصبي جنين پيشگيري ميکند.
نظرات شما عزیزان:
نگین 
ساعت15:03---9 دی 1393
نازی 
ساعت15:31---22 فروردين 1393
محدثه 
ساعت18:45---18 آذر 1392
nashenas 
ساعت16:35---14 شهريور 1392
علی 
ساعت21:54---6 دی 1391
کمال 
ساعت21:52---6 دی 1391
:: موضوعات مرتبط:
بیماری ها ،
،
:: برچسبها:
پلاگر,